Oostenrijk

Wenen is de voormalige residentie van de Habsburgse keizers en is nu de hoofdstad van Oostenrijk. Daar Wenen lange tijd het centrum van het aristocratische Europa is geweest, beschikt de stad over veel monumentale gebouwen. De bekendste bezienswaardigheden zijn het Schloss Schönbrunn, het Schloss Belvédère, het Burgtheater, de Stephansdom, de Staatsoper, het Alte Rathaus, het Palais Kinskyen en de Pe­terskirche. Maar wie Wenen zegt denkt direct aan de muziek en aan componisten als Mozart, Haydn en Strauss.

Voorbeeldprogramma 8-daagse Salzburg en Wenen

Dag 1: Nederland - Salzburg

U vertrekt vroeg uit Nederland om via de kortste route naar Salzburg te rijden waar u dineert en overnacht.

Dag 2: Salzburg

Na het ontbijt maakt u o.l.v. een gids de "Mozart-führung". Tijdens deze wandeling wordt u Salzburg getoonSalzburg im Herbst © Tourismus Salzburg GmbH – Guenter Breitegger.jpgd zoals het er al aan het eind van de 18e eeuw uitzag. De gids brengt u langs de barokke fonteinen op het plein voor de "Residenz". In dit gebouw dirigeerde Mozart eens zijn divertimento en symfonieën en hier vond ook de première van zijn eerste opera plaats. U komt vervolgens bij de Dom, waar Mozart werd gedoopt en op het orgel speelde. Aansluitend loopt u naar zijn geboortehuis in de Getreidegasse. U komt ook langs zijn latere woonhuis, het Tanzmeisterhaus. Aan de huizen, waar hij heeft geleefd, kunt u zien dat hij in zijn tijd niet zo gewaardeerd werd als tegen­woordig. De Salzburgers, maar ook de “Wieners”, hebben hun mening over de geniale componist later grondig herzien.
Na de lunch brengt u een bezoek aan de machtige middeleeuwse vesting Hohensalzburg, de abdijkerk St.Peter en de catacomben van het Petersfriedhof.
Na het diner kunt u de avond zelf naar eigen inzicht besteden.

Dag 3: Salzburg - Wenen

Voordat u naar Wenen reist, bezoekt u eerst de Eisriesenwelt. Dit zijn immense ijsholen en -zalen in het Tennengebergte met een gangenstelsel van circa 50 kilometer, waarvan slechts een deel voor het publiek toegankelijk is. Na dit voor velen enerverende bezoek reist u verder naar de hoofd­stad van Oostenrijk voor het diner en de overnachting.

Dag 4: WenenSchloss Belvedere Oberes Belvedere © Österreich Werbung – Willfried Gredler Oxenbauer.jpg

Na het ontbijt maakt u een uitgebreide stadstour langs de bekendste bezienswaardigheden, zoals de Staatsoper, Volksoper, Hofburg, Prater en vele andere historische gebou­wen. Een bezoek aan de Kaisergruft (met alle graftomben van de Habsburgers) en de Augustinuskerk, waar men vele harten van de Habsburgers bewaart, ontbreekt uiteraard ook niet in de rond­rit.
Na de lunch brengen wij u naar Schloss Schönbrunn, met zijn prachtige tuinen en vooral ook bekend door de films van Sissi.
Hier kunt u de rondleiding door het kasteel meemaken o.l.v. een gids en aansluitend door de tuinen wandelen naar het hoger gelegen uitzichtpunt op Gloriëtte om vandaar een mooi over­zicht over de tuinen, het slot en de stad te hebben.
Na het diner kunt u een opera of operette bezoeken.

Dag 5: Wenen - Excursie BurgenlandStadtansicht Wien bei Nacht © Österreich Werbung – Julius Silver.jpg

Vandaag maakt u een dagtocht naar het Burgenland, het wijnland aan de grens met Hongarije. U gaat langs Schloss Laxenburg naar Eisenstadt. Daar bezoekt u de Bergkirche met het Mausoleum van Josef Haydn. U reist verder via de Romeinse opgravingen naar de Neusiedlersee.
Vanavond beleeft u het hoogtepunt van uw reis: de begroeting aan boord van het "Walzerschiffes Johann Strauss". Een 3-gangen menu wordt u geserveerd en u laat zich met een "Wiener Walzer-show" verwennen. Tegen 24.00 uur bent u weer terug in het hotel voor de overnachting.

Dag 6: Wenen 

Vanmorgen maakt u een ochtendtocht naar Wachau, waar u een bezoek brengt aan een op een zestig meter hoge rots gebouwde Riesenrad im Wiener Prater © Österreich Werbung – allOver VSL.jpgBenedictijnen abdij. Het is een volmaakt monument uit de Oostenrijkse barok en stamt uit 1732. De belangrijkste be­zienswaardigheden zijn de Prälaturhof met fontein, de Kaiser­zimmer, de Marmorsaal met veel fresco's, de bibliotheek met zo'n 80.000 werken en vooral de Stiftkirche.
Na de lunch kunt u een mooie wandeling door het centrum van Wenen maken of u gaat inkopen doen in de Mariahilferstrasse of u gaat op een terrasje lekker genieten van een stuk Sachertorte.
Na het diner brengt u een bezoek aan de Volks- of Wurstelpra­ter, een reusachtig permanente kermis. De bekendste attractie is ongetwijfeld het reuzenrad. Dit Wiener Riesenrad is 65 meter hoog en van dat punt heeft u een prachtig overzicht over de stad, de Donau en de uitlopers van het Wienerwald. Verder zijn hier tal van spookhuizen, achtbanen, schiettenten, bioscopen, goktenten en eet- en drinkhuisjes.

Dag 7: Wenen - Neurenberg

Na het ontbijt verlaat u Wenen om de terugreis te aanvaarden en in de omgeving van Neurenberg te dineren en te overnachten.

Dag 8: Neurenberg - Nederland

Tijdens deze laatste reisdag geniet u nog van de heerlijke warme lunch in Duitsland om dan aan het eind van de middag weer in Nederland aan te komen.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.