Zweden

Zweden is een land waar de uitgestrekte bossen en ca. 96.000 meren overheersen. Dit geeft meteen welthe houseboat at naturbyn - Lake Eldan in Värmland © Martin Edström.jpg aan dat Zweden een dunbevolkt land is en de ongerepte natuur hier de overhand heeft. Er leven in de bossen elanden, beren en lynxen, maar ook in mindere mate wolven en veelvraten. De bevolking van Zweden is vriendelijk en behulpzaam. De Zweedse keuken geldt van oudsher als praktisch met als hoofdgerecht vis, wild en aardappelen. Natuurlijk kent iedereen wel de Zweedse gehaktballetjes (voor bekend van het geel/blauwe woonwarenhuis) en het smörgåsbord, een feestmaaltijd met vier gangen. Een land waar je, als je er eenmaal geweest bent, steeds weer terug wilt keren, om dan een ander deel te zien.

VOORBEELDPROGRAMMA 6-DAAGSE rondreis ZWEDEN

Dag 1: Nederland – Malmö

U gaat met de touringcar naar Putgarden om daar met Scandlines over te varen naar Rødby. We rijden na deze oversteek rechtstreeks door richting Kopenhagen om net daarvoor de Öresund-brug te nemen naar Malmö.

Dag 2: Malmö – VäxjöMalmö western harbour © Justin Brown.jpg

Na het ontbijt maken we een stadstour door Malmö (derde stad van Zweden) en komen langs vele bezienswaardigheden, met als mooiste gebouwen het Raadhuis, de Sankt Petri kyrka en het kasteel Malmöhus. Vandaar rijden we verder naar Lund waar de Dom staat, misschien wel de oudste en belangrijkste romaanse kerk in Zweden. Deze stad is een studentenstad en wij blijven hier een uur om dan verder te gaan naar het Bosjökloster, waar een gids ons zal rondleiden in het ruim 900 jaar oude complex. De tour duurt ongeveer 45 minuten. Na de rondleiding kan men in het cafetaria-gedeelte van het kloostercomplex nog iets gebruiken of gaan wandelen in de tuin.
We vervolgen onze reis via Kristianstad en Karlshamn naar het noorden naar ons overnachtingshotel in Växjö.

DStockholm Skeppsbron © Ola Ericson.jpgag 3: Växjö – Stockholm

In Växjö staat een dom met typerende torens en de stad is nagenoeg vrij van fossiele brandstof. Wij gaan van deze plaats verder door het glasgebied van Zweden naar Vimmerby. Dit is de geboorteplaats van Astrid Lindgren en in Vimmerby is een tentoonstelling gewijd aan deze bekende Zweedse schrijfster van Pipi Langkous met Villa Kakelbont en Ronja de Roversdochter. Natuurlijk kan er ook bij een glasfabriek gestopt worden, om daar de productie van glas te bewonderen en eventueel te kopen.
We rijden verder via Norrköping door naar Stockholm oftewel het Venetië van het Noorden. Bij aankomst maken we gelijk een stadstour door Stockholm, met als hoogtepunten het koninklijk paleis, het Stadhuis en het Vasa-museum. De avond kunt u vrij besteden om deze stad te bezichtigen en op een van de vele terrasjes wat te drinken.

Dag 4: Stockholm – Jönköping

Na het ontbijt maken we eerst een rondvaart door de wateren van Stockholm en aansluitend vertrekken Vattern © Patrik Svedberg.jpgwe naar Jönköping. We komen langs het Vättermeer, dit is het op één na de grootste meer van Zweden. Het meer is ca. 128 km lang en circa 30 km breed. Langs dit meer zijn prehistorische nederzettingen gevonden. Wij stoppen in het plaatsje Gränna, dat bekend staat om de typische rood-witte zuurstokken (polkagris genoemd). Natuurlijk wordt er even tijd besteed aan het bezoeken van de winkeltjes die deze lekkernij verkopen.
Aansluitend rijden we door naar Jönköping voor de laatste overnachting in Zweden. Deze stad is bekend om de naaimachinefabriek van Huskvarna en de luciferfabrieken. We bezoeken hier ook het Tändsticksmuseet (lucifermuseum). Andere bezienswaardigheden in deze stad zijn het Raadhuis, het Johan III Hospital (museum) en het Länsmuseum.

Copenhagen Nyhavn colorful houses © Kim Wyon.jpgDag 5: Jönköping – Kopenhagen

Vandaag reizen we via het vlakke deel van Zuidwest Zweden naar Helsingborg, om daar met de veerboot over te steken naar Helsingör en dan door te gaan naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. De meeste gebouwen in de binnenstad dateren uit de 17de eeuw en veel zijn er tijdens de stadsrondrit te zien. De belangrijkste gebouwen en bezienswaardigheden in Kopenhagen zijn Amalienborg, Christiansborg, De Kleine Zeemeermin, Tivoli, Operagebouw, Raadhuis, Rundetam (Ronde toren), Nationaal museum, Raadhuisplein en Nyhavn. De bekendste winkelwandelstraat van Kopenhagen, Strøget, moet men bezocht hebben om de Deense sfeer te proeven.

Dag 6: Kopenhagen – Nederland

We vertrekken vroeg na het ontbijt richting Rødby, om de oversteek met Scandlines te maken naar Puttgarden. Aangekomen in Duitsland wordt er de vaart ingezet om naar huis te komen.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.