Loiredal

De kastelenstreek van Europa is het Loiredal. Hier staan zoveel buitenverblijven, dat het weken kost om ze allemaal van binnen te bekijken. Ook hebbenChenonceau tuin © Marc Jauneaud.jpg veel van deze kastelen prachtige tuinen of zeer grote parken. De grootste en beroemdste kastelen zijn Chambord, Chenonceaux, Amboise, Beauregard, Chaumont, Blois, Loches, Villandry, Chinon en Langelais. Enkele zeer oude steden met interessante gebouwen zijn Amboi­se, Angers, Beaugency, Blois, Tours en Orléans.

VOORBEELDPROGRAMMA 4-DAAGSE Loiredal

Dag 1: Nederland - Orléans

Vanaf het opstappunt rijden we rechtstreeks naar het Loiredal en rijden al bij aankomst direct naar Orléans, de stad van Jeanne d'Arc. Een wandeling langs de interessan­te gebouwen is aan te bevelen. Van het ruiterstandbeeld van de Franse heldin en het museum ter ere van haar naar de Pont George V, die de Loire overspant, aansluitend naar de Cathédrale Sainte-Croix, het voormalige bisschoppelijk paleis en l'Hôtel Groslot. Vandaar gaat de chauffeur met u verder naar het overnachtingshotel.

Dag 2​​​​​​: Loiredal - excurie kastelenChambord Coucher du Soleil Léonard de Serres © Chateau de Chambord.jpg

Na het ontbijt op de tweede dag maken we een tocht door het Loiredal langs de vele mooie steden en kastelen. Zo komen we langs Angers, Tours, Amboise, Blois, Beaugency in Orleans. Een aantal kastelen zal men gedurende deze route zien, zoals Chenonceaux, Amboise, Beauregard, Chimer, Chaumont, Beaugency en Cheverny. Chambord wordt als laatste aangedaan en kan worden bezocht. Dit is misschien ook wel het mooiste kasteel. Het jachtslot van koning Francois I is het grootste kasteel in het Loiredal en het heeft een 128 meter lange voorgevel en 440 kamers. Men schrijft dit naar Italiaans model gebouwde kasteel, toe aan Leonardo da Vinci, die vele jaren voor de Franse koning heeft gewerkt. Veel wandbekleding en mooi gemeubileerde kamers treft men tijdens het bezoek aan. De bezoekers wanen zich terug in de tijd van Lodewijk XIII, XIV en XV.

Dag 3: Loiredal - Excurise Abdij van Fontrevraud en ChinonChambord © Jean Michel Turpin.jpg

Vandaag wordt de Abdij van Fontrevraud bezocht. Op dit 14,8 m2 grootte terrein bevindt zich de koninklijke abdij, de St. Catherina-kapel met de lantaarn van de dood, de kerk van St. Michael en de kapel van Notre Dame de Pitié. De abdij is de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld, het heeft een zeer rijke geschiedenis en is daardoor een grote toeristische trekpleister geworden. De abdij hangt niet af van een orde, maar is gebaseerd op benedictijnse inspiratie. Volgens de gegevens zou Richard Leeuwenhart hier op zijn kruistocht hebben verbleven.
Na dit bezoek kan Chinon bezocht worden met als hoogtepunt het kasteel van Chinon. In dit kasteel was sinds 1427 de hofhouding van Karel VII van Frankrijk (koning van Bourges) gevestigd en volgens de overlevering is Jeanne d’Arc hier in 1429 op bezoek geweest. Vanaf het kasteel heeft men een mooi uitzicht over de stad en ook op de omgeving. Dit kasteel is in tegenstelling tot de andere kastelen in het Loiredal meer een vesting. Het geheel bestaat uit drie kastelen (burchten) uit de 12e tot de 14e eeuw. Het is gebouwd als een vesting en de drie kastelen worden door ravijnen van elkaar gescheiden.

Dag 4: Loiredal - Parijs - Nederland

Deze dag rijden we naar Parijs en maken daar nog een korte stadstour om vervolgens weer naar Nederland te rijden. Een diner kan als afsluiting van deze reis in Nederland of België worden georganiseerd.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.