Ruhrgebied

Het Ruhrgebied is niet alleen het belangrijkste industriegebied in Duitsland, maar van heel Europa. Dit gebied heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad van bombardementen, maar is daar weer snel bovenop gekomen. Vele industrieën zijn gemoderniseerd en daardoor is er veel erfgoed ontstaan.
De steden in dit gebied hebben allemaal een grote uitstraling en niet alleen vanwege de kerstmarkten, waar vele Nederlanders ieder jaar weer naar toe gaan. In de binnensteden zijn er winkels en warenhuizen voor ieders wil.
Hieronder geven wij de regio’s los van elkaar aan en een ieder kan zijn programma invullen naar haar of zijn wensen.

Voorbeeldprogramma-onderdelen reis RuhrgebiedBochumer Bunker © Michael Wolff.jpg

BOCHUM

Deze stad staat bekend om zijn musicals en vooral om Starlight Express die meer dan 20 jaar achtereen draaide. Maar ook “Bochum Total” trekt ieder jaar weer veel bezoekers, want dit is het grootste Rock-Pop-Festival van Europa. Maar ook andere culturele evenementen en kunst zorgen er voor dat de stad belangrijk is op het gebied van cultuur en kunst in het Ruhrgebied.
Er kan een tour gemaakt worden met als thema Industrie en Cultuur of een archeologisch museum en Bergbau-museum worden bezocht. Natuurlijk kan er ook in de avond een musical worden bezocht.

DORTMUND Phoenix-West in Dortmund Hörde © Marc Berner.jpg

Dortmund staat bekend om kunst, creativiteit en nieuwe media. De stad en omgeving bieden veel mogelijkheden om thematische excursies te maken. Er zijn in de stad vele historisch gebouwen te bewonderen die geheel gerestaureerd zijn, maar ook veel moderne gebouwen.
Busexcursies in deze stad kunnen worden gemaakt met verschillende thema’s. Een bezoek aan een voormalige cokesfabriek, een brouwerij of het industriemuseum behoren ook tot de mogelijkheden. Voor de liefhebber kan er ook een bezoek gebracht worden aan een oude scheepslift.

 DUISBURG

Duisburg is een belangrijke havenplaats voor de binnenvaart met als achterland het hele Ruhrgebied. DeDuisburg © Christoph Reichwein.jpg beroemde Londense architect Lord Norman Foster heeft er voor gezorgd dat de stad veranderde van een troosteloze stad in een oord waar werk, wonen, vrije tijd, kunst en cultuur weer samen komen. Vele kunnen zich misschien nog de afleveringen van Tatort (Duitse misdaad serie) herinneren, waar de afleveringen zich vaak afspeelden tussen troosteloze autokerkhoven en lege oude fabrieken. De stad heeft er veel aan gedaan om dit ontstane imago weg te poetsen en daarom is een bezoek aan deze stad met regio een bezoek waard.
In deze stad kan er een bezoek gebracht worden aan een binnenvaartmuseum, een brouwerij, een bus rondrit langs het UNESCO-erfgoed of een havenrondvaart.

Blumen Doppelbock Zollverein Essen © Jochen Tack.jpgESSEN

Van kolen, Krupp en staal tot aan cultureel energiecentrum van het Ruhrgebied heeft Essen een stormachtige verandering doorgemaakt. Diverse mijnen staan op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Essen en omgeving zijn veranderd en hebben hun pijlen op cultuur gericht.
In deze stad zijn vele mogelijkheden zoals een bezoek aan de Dom, een oude synagoge, een villa van een voormalige industrie-baron maar ook een bezoek aan een voormalige steenkolenmijn. En uiteraard kan hier ook een musical worden bezocht.
 

OBERHAUSENCentro Oberhausen © Centro Oberhausen.jpg

Wie aan Oberhausen denkt, komt dan gelijk op CentrO en verder niet. Maar Oberhausen is bekend om kunst, cultuur en industriecultuur. Naast het grootste winkel- en vrijetijdscentrum van Europa, staat de stad ook bekend om de Gasometer met zijn tentoonstellingen en uitzicht vanaf het dak op 117 meter hoogte. Verder is daar een mogelijkheid om een tour langs het UNESCO-erfgoed te maken, een bezoek aan een slot, Sealife of een musical te gaan bezoeken.

 

Kortom de mogelijkheden om een programma samen te stellen, in welke vorm dan ook, kan in het Ruhrgebied worden verwezenlijkt.

Bovenstaande programma-onderdelen zijn slechts voorbeelden van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.