Krakow

Krakow is de misschien wel de mooiste stad in Polen. Historisch en cultureel heeft de stad veel te bieden. Maar ook de zoutmijnen en een uitstap naar het dorp van de Góralen zijn zeer de moeite waard. Het is een stad die men niet gauw zal vergeten, en waar men zich zeker niet hoeft te vervelen.

VOORBEELDPROGRAMMA 6-DAAGSE KrakowGrunwalds Bridge Wroclaw © VisitPolandDMC.jpg

Dag 1: Nederland - Wroclaw

Vandaag gaan we vanuit Nederland naar Wroclaw, de vierde stad van Polen. In deze stad overnachten we en kunnen we het raadhuis op de Grote Ring bewonderen met daaromheen de gevels van patriciërshuizen langs het marktplein. Het koninklijke slot, de Johannes-kathedraal en enkele andere mooie kerken, gebouwen en parken maken deze stad erg bijzonder.

Auschwitz Arbeit macht Frei © Paweł Sawicki.jpgDag 2: Wroclaw - Auschwitz - Krakow

Na het ontbijt vervolgen we de reis direct naar Krakow om eventueel onderweg een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Daar wacht een gids ons op om een rondleiding te geven door dit indrukwekkende complex. Degene die denken daar niet tegen te kunnen, want het heeft wel een impact op je gestel, blijven in de touringcar bij de chauffeur. De avond kan men vrij besteden in de oude binnenstad.

Dag 3: Krakow

Vandaag maken we een wandeling onder leiding een gids door het historisch centrum en komen dan op de Grote Markt enThe Jewish Quarter Cracow © VisitPolandDMC.jpg ook de Kleine Markt (de mooiste marktpleinen van Europa). Rondom de pleinen staan diverse kerken en de Raadhuistoren en de Lakenhal. Daarna wordt de Wawel met de Wawel-kathedraal en het kasteel aangedaan. Maar ook krijgt de oude Joodse wijk aandacht, evenals enkele musea.
De middag kan worden besteed aan winkelen of een bezoek aan de zoutmijn even buiten Krakow. De mijn is één van de oudste ter wereld en het winnen van het zout gebeurt onder de grond. De gangen zijn in totaal 300 kilometer lang en het de bezoekers gaan naar een diepte van circa 320 meter. Er is een grote hal onder de grond en daarvandaan lijdt er een route van ca. 3,5 kilometer langs historische en mythische figuren, uit zout gehouwen. Verder is er een groot ondergronds meer, een kapel en ook kan men zien aan de hand van oude werktuigen hoe vroeger zout werd gewonnen. De avond kunnen we afsluiten met een folkloristische avond met diner.

Dag 4: Krakow - excursie Jasna Gora

Na het ontbijt rijden we naar het Tatra-gebergte en daar bezoeken we de stad van de Góralen (= bergbewoners). Deze stad bevindt zich op een hoogte van 800 meter aan de voet van de berg Giewont, die 1894 meter hoog is. De oude kern heeft een typische bouwstijl met houten huizen met veel houtsnijwerk. De bevolking hecht sterk aan tradities en spontaan kan er een zogenoemde kapela spelen, die voor de streek traditionele muziek speelt.
Natuurlijk kan er ook een bezoek gebracht worden aan het Paulineklooster in Jasna Gora. Dit klooster werd lang gezien alsJasna Góra © VisitPolandDMC.jpg één van de rijkste kerken in Centraal Europa. Het klooster is al vanaf de eerste helft van de 15e eeuw een bedevaartsoord. Het belangrijkste doel van de bedevaartgangers is de icoon van Zwarte Madonna van Czestochowa, dat sinds 1384 in dit klooster aanwezig is. Dit schilderij wordt gezien als de beschermer van het klooster en heeft succesvol diverse aanvallen doorstaan, maar werd ook gezien als de aanstichter van een overwinning tegen de Zweden in de periode dat Krakow nog de hoofdstad van Polen was. Deze tocht duurt maar een halve dag en dan kan men de rest van de dag vrijaf nemen voor shoppen of een bezoek aan een museum.

Dag 5: Krakow - Leipzig

Vandaag vertrekken we vroeg en rijden rechtstreeks naar Leipzig om daar te overnachten.

Dag 6: Leipzig - Nederland

Na eerst een korte rondrit door Leipzig te hebben gemaakt gaan we door naar Nederland.

Deze reis naar Krakow is ook te maken met het vliegtuig, waar men dan met een plaatselijke touringcar kan worden vervoerd. De reis duurt dan geen 6 dagen, maar slechts 4. Men hoeft uiteraard niet zo lang in de touringcar te zitten en men komt daardoor uitgerust aan in Krakow en ook weer terug in Nederland.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.