Rondreis Normandië-Bretagne-Loiredal

De naam Normandië wordt vaak direct geassocieerd met de invasie in de Tweede Wereldoorlog op 6 juni 1944 (D-Day) en aan de krijtrotsen. Maar dat is het niet alleen: er zijn hier ook veel kastelen, vakwerkhuizen, manoirs en oude stadjes; alles gelegen in een lichtglooiend landschap.

Het tegenovergestelde is Bretagne, de kusten zijn van graniet en de dorpjes met stijlvolle kerken zijn meestal ommuurd. Deze streek is vooral bekend om zijn menhirs (Asterix en Obelix), dolmen, granieten, calvairen en uiteraard St. Malo.

De kastelenstreek van Europa is het Loiredal. Hier staan zoveel buitenverblijven, dat het weken kost om ze allemaal van binnen te bekijken. Ook veel van deze kastelen hebben prachtige tuinen of zeer grote parken. De grootste en beroemdste kastelen zijn Chambord, Chenonceaux, Amboise, Beauregard, Chaumont, Blois, Loches, Villandry, Chinon en Lange­lais. Enkele zeer oude steden met interessante gebouwen zijn Amboise, Angers, Beaugency, Blois, Tours en Orléans.

VOORBEELDPROGRAMMA 5-DAAGSE Rondreis NORMANDIë-BRETAGNE-LOIREDALEtretat © Severine Freres - Normandy Tourist Board.jpg

Dag 1: Nederland - Le Havre

Via België rijden we naar Normandië. We gaan langs de kust van de Atlantische Oceaan naar de "Poorten voor de Zee". De eeuwenlange strijd tussen de zee en de krijtrotsen heeft er voor gezorgd dat er een grillige in- en uitspringende muur ontstaan is. De grootste van de twee poorten valt droog bij eb, zodat er onder door gewandeld kan worden. Echter bij vloed kan er een jacht met volle zeilen gemakkelijk doorheen varen. Er steekt hier ook nog een 70 meter hoge rotspiek uit zee op. De reis wordt vervolgt naar Le Havre voor de overnachting.

Le Mont-Saint-Michel © L. Leloup D. Dumas.jpgDag 2: Le Havre - St. Malo

Door de havenplaats Le Havre wordt een korte stadsrondrit gemaakt en aansluitend rijden we over de Pont de Tancarville, een 1400 meter lange brug over de rivier de Seine – tevens  één van de grootste hangbruggen van Europa – naar de plek waar de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog landden. De expositie in het museum geeft een goed over­zicht van de landing en de slag die daarna met de Duitsers is uitgevochten. Na dit bezoek wordt de reis naar Bretagne vervolgt. In de omgeving van het plaatsje St. Malo wordt er overnacht. De binnenstad van St. Malo is geheel omgeven door een hoge en stevig verdedigingsmuur.

Dag 3: St. Malo - Nantes

Als het 's morgens eb is, maken we eerst een wandeling langs de kust om in de drooggevallen poeltjes deRoze Granietkust in Bretagne © Yannick Le Gal.jpg fauna te bekijken. Zo blijven er vaak in het ondiepe water vissen uit de Atlantische Oceaan achter. Zelfs kleine haaien worden nog wel eens verrast door de getijden.
Natuurlijk kunnen we bij eb naar het eiland Le Mont-St.-Michel lopen. 's Middags vervolgen we onze route naar Nantes door het prachtige landschap van Bretagne met zijn dolmen, menhirs en Calvairen. In de omgeving van Nantes wordt er over­nacht.

Dag 4: Nantes - Excursie kastelnChambord kasteel en tuinen © Chateau de Chambord.jpg

Vandaag maken we een tocht door het Loiredal langs de vele mooie steden en kastelen. Zo komen we langs Angers, Tours, Amboise, Blois, Beaugency en Orleans. Men zal langs deze route een aantal kastelen zien, zoals Chenonceaux, Amboise, Beauregard, Chimer, Chaumont, Beaugency en Cheverny. Chambord wordt als laatste aangedaan en bezocht. Dit is misschien wel het mooiste kasteel. Het jachtslot van koning François I is het grootste kasteel in het Loiredal en het heeft een 128 meter lange voorgevel en 440 kamers. Men schrijft dit naar Italiaans model gebouwde kasteel toe aan Leonardo da Vinci, die vele jaren voor de koning heeft gewerkt. Veel wandbekleding en mooi gemeubileerde kamers treft men tijdens het bezoek aan. De bezoekers wanen zich terug in de tijd van Lodewijk XIII, XIV en XV.Place du Martroi Orleans © Tourisme Orléans Metropole.jpg

Dag 4: Nantes - Orléans - Nederland

In Orléans, de stad van Jeanne d'Arc, wordt een wandeling gemaakt langs de interessante gebouwen. Vanaf het ruiterstandbeeld van de Franse heldin en het museum ter ere van haar lopen we naar de Pont George V, die de Loire overspant. Daarna lopen we naar de Cathédrale Sainte-Croix, het voormalige bisschoppelijk paleis en via l'Hôtel Groslot terug naar de touringcar, om de reis naar huis te aanvaarden.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.