Schotland

Whisky shop © VisitScotland.jpgSchotland is het land van de doedelzakken, kilts, whisky en de ruige ongerepte natuur. U steekt de Noordzee over met P&O Ferries van Rotterdam naar Hull en vandaar begint uw reis door het Noord-Engelse landschap naar Schotland, het land van Shakespeare’s MacBeth. Naast de bezoeken aan kastelen zult u o.a. ook bezoek brengen aan een Whisky-stokerij, een wolfa­briek en een kiltmakerij.

Voorbeeldprogramma 8-daagse rondreis Schotland

DAG 1: OPSTAPPUNT - ROTTERDAM

U reist naar Rotterdam-Europoort voor de overtocht naar Hull met P&O Ferries. U kunt genie­ten van een uitstekend dinerbuffet en aansluitend op dit cruiseschip gezellig gaan winkelen in de shop of genieten van het entertainment aan boord. Ter­wijl u rustig slaapt in uw tweepersoonshut steekt de boot de Noordzee over.

Dag 2: Hull - Jedburgh

Na het ontbijtbuffet aan boord komt de boot aan in de haven van Hull. Via het mooie Engelse landschap brengt de chauffeur u naar Chollerford waar u nog een groot deel van de Hadrian's Wall kunt zien. U bezoekt hier de resten van een Romeins fort. Er zijn hier de overblijfselen van 4 poorten, een badhuis, barakken, het huis van de commandant en toiletgebou­wen te zien. In het bijbehorende museum zijn allerlei vondsten ondergebracht. Men is bezig om de restanten van een Romeinse brug bloot te leggen.Jedburgh Abbey © Historic Scotland.jpg
Na dit interessante bezoek komt u in het Northumberland Natio­nal Park en begint u Engeland te verlaten. Als u boven op de Carter Bar stopt, kunt u van Engeland naar Schotland lopen. Nadat u de 418 meter hoge berg bent afgekomen, is de eerste grote plaats in Schotland Jedburgh. Hier kunt u de Abbey (ruïne van een Middeleeuwse abdij) of het kasteel (met een uniek gevangenismuseum) bezoeken.
Na dit bezoek rijden wij door naar het hotel voor het diner en de overnachting.

Dag 3: Jedburgh - Melrose - Trossachs

Nadat u van het ontbijt heeft genoten, gaan wij eerst naar het plaatsje Melrose. Hier bezichtigt u misschien wel de mooiste ruïne van een abdij. Deze abdij werd in 1136 gesticht als grensabdij en rond 1570 sloopte de bevolking de kerk en de abdijgebouwen, omdat zij de stenen nodig hadden voor hun huizen. U kunt de restanten van de abdijkerk, de gangkapellen, het monnikenkoor, de kloosterkerk, het abthuis, de kerken, de hoofdafvoer en diverse andere verblijven bekijken.
Na de lunch gaat u naar een wolverwerkingsbedrijf, om daar te bewonderen wat men hier zoal van wol vervaardigt. Aansluitend brengt de chauffeur u naar een plaatsje met een industrieel erfgoed. Het is een oude fabriek, die geheel gerestaureerd is en een expositie herbergt. Na dit bezoek rijdt u verder door naar het hotel voor het diner en de overnachting.

Dag 4: Trossachs - 

Vanmorgen maakt u kennis met de Lochs en de eerste die u dan ook ziet, zijn Loch Katrine en Loch Ackray. Deze beide meren liggen in het natuurreservaat de Trossachs. Na de koffiestop bij het eerste Loch rijden wij door de pas van de Ben Ledi naar de langste waterval van Groot Brittannië in de Dochart. U krijgt hier de gelegenheid om bij deze stroomversnelling een kijkje te nemen. Langs de Loch Tay met de Ben Lawers (1214 meter) komen we in het dal van de Tummel, waar wij de lunch gebruiken.
Via de Killiecrankie Pas komen wij bij het witte Blair Castle en dit kunt u met een bezoek vereren. Vandaar brengt de chauf­feur u verder naar het overnachtingsadres in de omgving van Inverness, waar het diner op u wacht.

Highlands © Dagmar Bruinsma.jpgDag 5: Inverness - Glasgow - Edinburgh

Vandaag bezoeken wij eerst Inverness, waar zich eeuwenlang hevige gevechten hebben afgespeeld. In Inverness zijn bij vloed dolfijnen te zien. Aansluitend rijdt u langs 's werelds meest besproken meer: Loch Ness. Al meer dan 14 eeuwen wordt er melding gemaakt van een monster, dat hier in en rond het meer zou rondspoken. U brengt afhankelijk van de openingstijd, een bezoek aan het museum dat aan de vele speurtochten naar het monster herinnert. Bij ons lunchadres verheft zich de "hemelberg" Ben Nevis (4406 meter), de hoogste berg van Groot Brittannië. Nadat de chauffeur u langs het grootste meer van Schotland heeft gereden komt u in Glasgow, waar er een rondrit wordt gemaakt. Voor het diner en de over­nachting rijden wij verder naar Edinburgh.

Dag 6: Edinburgh

Na het ontbijt bezoekt u het op een heuvel liggende kasteel in Edinburgh, waar zich de Schotse kroonjuwelen bevinden. Na de lunch kunt uDoedelzakspeler © VisitScotland.jpg een wandeling maken over de Royal Mile en aansluitend gaan winkelen. Een kiltmakerij of een pipe-shop (doedelzak-winkel) kunt u ook bezoeken.
Na het diner kunt u met een gids een "Ghost-walk" maken. De gids brengt u dan op plaatsen waar het volgens de Schotten spookt of gespookt heeft.

Dag 7: Edinburgh - York - Hull

Vanmorgen verlaat u Edinburgh weer en rijdt u langs de kust terug naar Hull. U komt dan langs de bekende Farne Islands met als belangrijkste eiland "Holy Island". Hier staat het Lindis­farne Castle en bij eb is dit eiland te voet te bereiken. U reist verder naar Marsden Bay, waar voor de kust enkele hoge rotsen liggen met vogelkolonies. Na de lunch rijden wij verder naar York. In deze nog aan de Middeleeuwen herinnerende stad kunt u een korte wandeling maken. Uiter­aard kunt u ook de beroemde kathedraal van York bezoeken.  Aansluitend rijdt u naar Hull om daar in te schepen voor de terugreis en te genieten van het heerlijke dinerbuffet.

Dag 8: Rotterdam - Opstappunt

Na het ontbijtbuffet aan boord brengt de chauffeur u weer terug naar uw opstapplaats.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.