Budapest

Samen met Praag en Wenen vormt de Hongaarse hoofdstad de "Gouden Driehoek". In deze drie steden staan zeer veel monu­mentale gebouwen en het is dan ook goed aan de gebouwen te zien, dat de welvaart hier erg groot is geweest.
De eerste inwoners van Budapest leefden hier ten tijde van het Stenen Tijdperk. De Romeinen stichtten hier een kolonie. De eerste burcht werd in de 13e eeuw op de heuvel in Buda ge­bouwd. In de 15e eeuw was Budapest het een florerende stad, maar in 1686 werd het door de Turken volledig vernietigd. De stad dankt zijn huidige aange­zicht aan de tweede helft van de 19e eeuw, toen de stad weer opbloeide.

Voorbeeldprogramma 7-daagse reis Budapest

 Dag 1: Nederland - Oostenrijkse grensChieftain-Tower-Fishermans Bastion Buda Castle Budapest © Eric Hamon.jpg

Via de route Frankfurt – Würzb­urg – Nürnberg rijden we naar de grens van Oosten­rijk om daar te overnachten.

Dag 2: Oostenrijkse grens - Budapest

Deze dag rijden we naar Budapest, waar we aan het eind van de middag zullen arriveren.

Dag 3: Budapest

Na twee dagen in de touringcar gezeten te hebben, beginnen we ons bezoek aan Budapest met een wandelexcursie door de Burchtwijk (Várhegy) met zijn aardige straatjes vol fraaie en kleurrijke woningen. De wandeling gaat langs belangrijke gebouwen, zoals de Budavári palota (burchtpaleis), het Vissersbastion en de Matthiaskerk. De eerste vestingmuren dateren hier uit de 13e eeuw en diende om de verblijfplaats van de koning te beschermen tegen de inval­len van de Mongolen. In de daarop volgende eeuwen is de burcht vele malen groter geworden en verstevigd.Budapest Parlementsgebouw © Hungarian Tourism Agency.jpg
Na de lunchpauze ontmoeten we een gids om een stadsrondrit langs de meeste bezienswaardigheden van Budapest te rijden. De gids leidt ons via het Heldenplein, de Stephansdom, de Markthallen, het Parlementsgebouw over het Margarita-eiland en de kettingbrug uiteindelijk naar de Citadel op de Gellértberg. Vanaf dit punt heeft men een prachtig uitzicht over de stad.

Dag 4: Budapest - dagexcursie Hongarije

We gebruiken deze dag om een busexcursie te maken naar de interessante Duna-knie. We gaan eerst naar het plaatsje Szentendre, dat in de 18e eeuw haar bloei beleefde, en dan naar Visegrád. In deze plaats hadden de Romeinen al een nederzetting. Rond de 13e eeuw werd hier een burcht gebouwd. Alleen nog maar ruïnes zijn van deze vestiging over, nadat de Turken het in 1529 verwoestten. De volgende plaats die we gaan bezoeken is Esztergom, nadat wij langs de Duna-knie (Dunakanyár) zijn gereden. Esztergom werd eerst bewoond door de Kelten en later door de Romeinen en de Hunnen, die op hun beurt weer door Slavische stammen en de Magyaren werden verdreven. Niet de vele overblijfselen van deze bewoning heeft de stad zijn grote bekendheid gegeven, maar de indrukwekkende kathedraal. Van een afstand lijkt de kathedraal mooi, maar van dichtbij is het gebouw lelijk en tegelijkertijd indrukwekkend. Na dit bezoek vervolgen wij onze reis door het Pilisgebergte weer terug Balaton Meer met Badacsony Hill © Hungarian Tourism Agency.jpgnaar Budapest.

In plaats van deze excursie is het op deze dag ook mogelijk om een busexcursie naar het Balatonmeer (de "Hongaarse Zee") te maken. De belangrijkste middelen van bestaan rond dit grootste meer van West- en Midden-Europa zijn toerisme, wijnbouw, fruitteelt en visserij.

Een andere interessante excursie is die naar de "echte" Puszta in de buurt van Kecskemét, waar een tocht met paard en wagen kan worden gemaakt. Een spectaculaire paardeshow mag dan niet op het programma ontbre­ken.

We sluiten onze avond in Budapest af met een zigeuneravond met muziek en dans.

Dag 5: BudapestBudapest Kettingbrug © Hungarian Tourism Agency.jpg

Vanmorgen maken we een wandelexcursie door het oude Pest. Deze wandeling begint bij de Kettingbrug en gaat onder meer langs de oudste kerk van Pest met Romeinse opgravingen, het Bevrijdingsplein, de Universiteit, het Nationaal Museum en de Centrale Markthal. 
De middag gebruiken we om te winkelen in de drukke winkelstraten van Pest of een museum te bezoeken.
Het bezoek aan Budapest kan worden afgesloten met een boottocht op de Duna (Donau) en aansluitend een diner in een Csarda.

Dag 6: Budapest - Zuid-Duitsland

Vertrek uit Budapest en via Oostenrijk met een korte stop in Melk om daar het indrukwekkende Benedictijnen-klooster te bezoeken en daarna verder te reizen naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland.

Dag 7: Zuid-Duitsland - Nederland

Vanaf het overnachtingshotel gaat de reis door Duitsland terug naar Nederland.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.