Kroatië

Istrië is een deel van Kroatië en deze streek heeft alles in zich om een perfecte vakantie te houden met interessantePoreč town © Poreč Tourist Board.jpg excursies, mooie natuur en een heerlijke klimaat. Dit deel van Kroatië ligt aan het azuurblauwe water van de Adriatische Zee en heeft leuke dorpjes. Natuurlijk is er ook veel cultuur en natuur in deze omgeving te bewonderen. Dit is een reis om eens lekker uit te rusten, te genieten van de zon, of deel te nemen aan allerlei excursies. De restaurants in deze omgeving zijn van grote klasse en ook nog eens betaalbaar. Dit gebied heeft meer dan 1000 km kust en heeft zich ontwikkeld tot een wijnbouwregio. En ook niet te vergeten: de Istrische truffel is wereldberoemd.

VOORBEELDPROGRAMMA 10-DAAGSE KROATIË (ISTRIË)

DAG 1: NEDERLAND – ISTRIË

In de avond vertrekken we met een nachtrit naar Kroatië en komen daar de volgende morgen aan. Het verblijf kan zijn in een hotel of in bungalows, die dan vlak bij de zee zijn gelegen.

DAG 2: POREC

Na aankomst kan men zich opfrissen en eventueel daarna Porec in gaan. In Porec zijn vele kraampjes met een grote verscheidenheid aan artikelen. De avond kan men lekker door het centrum wandelen of op een terrasje gaan zitten. Maar men kan natuurlijk ook vroeg gaan slapen, omdat men door de heenreis vermoeid is.

Baredine Cave © Poreč Tourist Board.jpgDAG 3: GROTTEN EN ONDERGRONDS KANAAL

Na het ontbijt vertrekken we naar Pazin, waar we een ondergrondse rivier bezoeken. Maar voordat we er zijn, rijden we door een prachtig landschap en door vele kleine dorpjes. We gaan naar een waterval van zo’n 10 meter hoog en het water dat in het mooie meer valt, verdwijnt in een grot, dit geeft een hele aparte ervaring. In het dorp is ook een kasteel, dat te bezoeken is en er zijn twee musea, een etnografisch museum en een stadsmuseum.
Daarna rijden we verder door het mooie landschap naar de grotten van Baredine. U maakt hier kennis met de mystieke wereld van de natuur, die zich al duizenden jaren heeft ontwikkeld, buiten het daglicht en het menselijk oog. Deze karstgrot heeft een onschatbare hoeveelheid mooie stalagmieten en stalactieten, die door het water zijn gevormd. Er zijn vormen gecreëerd, waarvan sommige uitzonderlijk zijn, zoals de 10 meter lange en hoge gordijnen, een zeer realistisch beeld van Onze-Lieve-Vrouw, het lichaam van een melkmeisje genaamd Milka, de scheve toren van Pisa en de sneeuwman als de fakkeldrager – die het handelsmerk van deze grot is. In één van de atria passeert men een krater van 4 meter breed en 66 meter diep die afdaalt naar de ondergrondse meren. En zo voert de rondleiding in deze grotten door vijf zalen en vijf galerijen met abstracte en realistische sculpturen. Het is een mooie wandeling van 40 minuten, begeleid door een gids. De opwinding van dit avontuur is ook het ontmoeten van de dieren van de onderwereld. Je zult de menselijke vis zien, een Poreč beach © Poreč Tourist Board.jpgendemisch dier dat alleen in deze omgeving leeft. Bij de ingang van de grot is er een museumvitrine, waar aardewerk van de prehistorische mens is tentoongesteld. Dit is een hoogtepunt die men niet mag missen. Aansluitend van dit bezoek rijden we terug naar Porec.

DAG 4: POREC

Vandaag kan men weer genieten van de zon of met één van de vele boten die in de haven liggen een stukje gaan varen en soms wordt er wel een dolfijn gespot. Maar men kan ook door Porec slenteren en winkeltje bekijken.

Pula arena © Pula Info.jpgDAG 5: PULA – ROVINJ

Na het ontbijt rijden we via de kust naar de Oud-Romeinse stad Pula. Hier treffen we een amfitheater aan. Dit is qua grootte de zesde van de nog bewaarde Romeinse arena’s. Net als in de andere arena’s werden hier spelen gehouden met gladiatorengevechten, maar ook namen mensen het op tegen wilde dieren. Daarnaast zijn de andere Romeinse overblijfselen de Boog van Sergii, de Geminipoort, de Herculespoort, het Forum met de Tempel van Augustus en restanten van de Tempel van Diana. Het historische centrum van Pula is in Venetiaanse stijl opgetrokken en het geheel is omgeven door een oude Romeinse stadsmuur. De kathedraal van Pula en het stadhuis zijn ook interessante gebouwen.
Na deze stad bezocht te hebben gaan we naar Rovinj, dat een bedevaartsoord is. De legende gaat terug naar het begin van de middeleeuwen, toen een sarcofaag van de heilige Eufemia aanspoelde en deze kist van de heilige is nu te bewonderen in de Sint-Eufemiakerk. Verder heeft de stad zich enigszins gericht op de toeristen en was tot 1797 in handen van de Venetianen. Vooral de Grisia, een leuk straatje dat omhoog gaat naar de Sint-Eufemiakerk is een bezoek waard.
Na dit bezoek gaan we terug naar ons verblijfsadres.

DAG 6: VENETIËCampanile di S.Marco e Palazzo Ducale © G. Coppetti.jpg

Vandaag gaan we naar Venetië, wat een hoogtepunt is in deze reis. In Istrië hebben we al veel invloeden van de Venetianen uit het verleden kunnen bewonderen. We rijden tot aan de rand van Venetië en gaan dan met een waterbus naar het centrum. Venetië is van oudsher een belangrijke stad geweest van handel van Europa met Azië en daar heeft de stad zijn rijkdom aan te danken. Venetië heeft zijn eigen bouwstijlen en daarin is behalve de Europese ook de Islamitische invloed te herkennen.
De belangrijkste bouwwerken in deze stad zijn onder andere de Basiliek van San Marco op het Piazza San Marco, het Dogepaleis, de San Zaccaria-kerk, de Basilca di Santa Maria Gloriosa dei Frari en de Basiliek van Santa Maria della Salute langs het Canal Grande, waar ook veel paleizen langs staan. Maar ook interessant is het Ghetto, de Joodse wijk, waar zich nog vijf synagogen bevinden met als oudste de Scuola Grande Tedesca. Natuurlijk hebben we dan ook volop aandacht voor de bruggen met als bekendste de Brug der Zuchten en de Rialtobrug. Paleizen en musea zijn er in overvloed: de één nog mooier dan de andere. Souvenirs zijn hier volop te scoren en vooral het Venetiaanse glaswerk in vele kleuren en gravures is in de winkeltjes te bewonderen. Eigenlijk als je Venetië bezoekt kom je ogen te kort om alle moois te aanschouwen.
Na dit bezoek gaan we terug naar ons overnachtingshotel.

Poreč Euphrasian Basilica © Poreč Tourist Board.jpgDAG 7: POREC

Vandaag gaan we lekker van de zon genieten en is er volop tijd om op een terrasje in Porec te gaan zitten.

DAG 8: POREC - HALVE DAG RONDRIT

We maken vanmiddag een rondrit door de schitterende natuur die Istrië te bieden heeft. Natuurlijk kan er gekozen worden om lekker van de zon te genieten of om nog de laatste souvenirs te kopen.

DAG 9: ISTRIË – NEDERLAND

In de middag, nadat we nog even de benen hebben gestrekt, vertrekken we uit Porec om rechtstreeks naar Nederland te reizen.

DAG 10: AANKOMST NEDERLAND

In de loop van de ochtend arriveren we weer bij onze opstapplaats.

Als alternatief voor de nachtritten met de bus kan er ook gekozen worden voor een extra overnachting op de heen- en terugreis in de buurt van München. 

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.