Wales

Wales is een deel van het Verenigd Koninkrijk en heeft circa 3 miljoen inwoners. Black Boy Inn Caernarfon North Wales © Visit Wales.jpgZe hebben een eigen taal die nog door ongeveer 15% van de bevolking wordt gesproken. Wales heeft een ruig landschap en ’s avonds is er in de pubs meestal muziek. Veel bekende zangers komen uit deze regio, zoals Tom Jones, Shirley Bassey, Bonnie Tyler, Mary Hopkin, Kelly Jones, maar ook Timothy Dalton (James Bond) en Geraint Thomas (winnaar Tour de France 2018) zijn bekende Welshmen.
De belangrijkste plaatsen van Wales zijn Cardiff, Swansea, Newport en natuurlijk de plaats met de langste naam van Europa, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

VOORBEELDPROGRAMMA 6-DAAGSE RONDREIS Wales

Dag 1: Nederland – Swindon

De heenreis naar Engeland gaat eerst naar Calais om met de ferry van P&O Ferries naar Dover of de shuttle naar Folkstone de oversteek te maken. Onderweg wordt een bezoek aan Windsor gebracht, waar het kasteel van de Engelse koningin wordt bewonderd. Aan het eind van de middag arriveren we in Swindon voor het diner en de overnachting.

Bath - Romeinse baden © VisitBritain.jpgDag 2: Swindon – Cardiff

Na het ontbijt gaan we eerst naar Bath en bezoeken daar de beroemde thermen. Al in de eerste eeuw van onze jaartelling werd deze stad door de Romeinen gesticht rond de baden. De baden zijn grotendeels bewaard gebleven, maar ook een Romeinse tempel heeft de tand des tijds doorstaan. Een bezoek aan de Romeinse baden is zeker een aanrader, maar zeker niet het enige interessante in deze stad. Bijvoorbeeld de Royal Cresent en andere oude monumentale gebouwen in Bath zijn de moeite waard, de oude stad staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Na Londen is Bath de meest bezochte plaats in Engeland.
Nadat we de Severn zijn overgestoken stoppen we in Chepstow waar een oud kasteel staat en vlakbij de Tintern Abbey (een kloosterruïne van de Cisterciënzers), die absoluut een bezoek waard is.
Daarna kunnen we korte tussenstops maken in Caerwent en Caerleon. Caerwent werd door de Romeinen gesticht alsTintern Abbey, Monmouthshire © Visit Wales.jpg marktstad en hier zijn nog veel restanten te zien van de Romeinen, zoals de vijf meter hoge stadswal en de funderingen van het forum-basilica (Romeins-Keltische tempel) en enkele winkels en huizen uit die tijd. Ook in Caerleon zijn nog veel Romeinse overblijfselen te bewonderen, met als belangrijkste het Romeinse amfitheater, dat het best bewaarde in het Verenigd Koninkrijk is, en het Romeinse kampement.
Aan het eind van de middag komen we aan in Cardiff voor het diner en de overnachting. In de hoofdstad van Wales bevindt zich het Cardiff Castle, hier kan een bezoek onder leiding van een gids worden gemaakt. Behalve het kasteel heeft Cardiff wel enkele monumentale gebouwen, maar eigenlijk niets wat de toerist zou kunnen verleiden om hier echt lang te blijven.

Dag 3: Cardiff – Noord WalesGeo Park, Brecon Beacons © Visit Wales.jpg

Vanmorgen verlaten we Cardiff en rijden door het Nationaal park Brecon Beacons, een ruig gebied met bergen maar ook bekend om de Welsh pony’s. Met wat geluk ziet men een kudde van deze dieren rondlopen. Er wordt beweerd dat een altaarsteen van Stonehenge afkomstig is uit de directe omgeving van Brecon.
Na het bezoek aan dit park rijden we verder naar Devil’s Bridge waar een 90 meter hoge waterval te bewonderen is. Er zijn mythen uit de oudheid, die met deze waterval te maken hebben. Verder naar het noorden gaan we door het Coed y Brenin Forest Park en het Snowdonia National Park. Om aan te komen bij ons hotel in het noorden van Wales voor het diner en de overnachting.

Dag 4: Snowdonia ParkSnowdon Railroad © Snowdon Railroad.jpg

Na het ontbijt gaan we naar Caernarfon Castle, een koninklijke residentie in het noorden van Wales. Dit zeer indrukwekkende kasteel is gebouwd in de 14e eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst. In 1969 werd Prins Charles hier gekroond tot “Prince of Wales”.
Na dit bezoek gaan we verder naar Llanberis om daar met een tandradbaan van 7,6 km naar de top van de Snowdon te gaan. Bodnant Garden - skating pond and boat house © National Trust.jpgDit is de hoogste berg van Wales en van bovenaf heeft men een prachtig uitzicht over de wijde omgeving van deze 1085 m hoge berg. Deze toeristische attractie trekt ieder jaar zo’n 140.000 bezoekers en de tandradbaan bestaat al meer dan 100 jaar.
Na van deze treinreis te hebben genoten gaan we door dit park verder via de Pen-y-Pass naar Bodnant Garden. Deze tuin is in 1874 aangelegd en is een lust voor het oog. Er kan vrij gewandeld worden door dit park met zijn vele bloemen en planten en ook zijn uitzichten en vijverpartijen. Van daar gaan we terug naar ons overnachtingshotel voor het diner en de laatste nacht.

Dag 5: Noord Wales – Hull

’s Morgens vertrekken we na het ontbijt en maken we een stop in het plaatsje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (vertaald: Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot). Na foto’s genomen te hebben bij het treinstation en in het bezoekerscentrum eventueel een stempel in het paspoort te laten zetten, rijden we verder naar het oosten.Chester Rows woman looking out © Visit Cheshire.png
We kunnen een stop maken in Chester, één van best bewaarde vestingsteden in het Verenigd Koninkrijk. De middeleeuwse binnenstad is de moeite waard om een bezoek te brengen. Maar een alternatief is natuurlijk om in Leeds te stoppen en daar nog te gaan shoppen. We reizen verder naar Hull. We gaan met de nachtboot van P&O Ferries terug naar Rotterdam, beginnend met een buffet en de rest van de avond het nodige vertier op dit cruiseschip.

Dag 6: Europoort – Opstappunt

Na het ontbijt aan boord brengen we u rechtstreeks terug naar uw opstapplaats en kunt u nog even met de andere passagiers nagenieten van het fantastische Wales.

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.