Harz

De Harz is het noordelijkste gebergte van Duitsland. In de zomer is het vooral genieten van de natuur en de mooie steden en in de winter is het een paradijs voor wintersportliefhebbers. De mogelijkheden zijn dan ook onbegrensd zo kan het programma er uitzien met vooral gericht op de natuur of op de cultuur. Natuurlijk maakt een mix voor ieder het een aantrekkelijke reis. In de Harz zijn in het verleden zilver, koper, lood en zink gehaald dus in de bodem zitten ook veel schatten.

VOORBEELDPROGRAMMA 4-DAAGSE reis Harz

Dag 1: Nederland - Harz

Met de touringcar reizen wij vandaag rechtstreeks naar het hotel in de Harz en nadat iedereen is opgefrist kan nog een bezoek wordenHarz vakwerkhuis © Cor van Rossum.jpg gebracht aan bijvoorbeeld een druipsteengrot. Het diner kan in het hotel worden gebruikt met de mogelijkheid om speciale streekproducten te eten. Na de maaltijd is men vrij om nog een wandeling te gaan maken.

Dag 2: Harz - excursie Wernigerode, Quedlinburg, Derenburg en Halberstadt

De tweede dag maken we een rondrit door de mooie natuur en bezoeken we steden met veel vakwerkhuizen, zoals Wernigerode en Quedlinburg. Wernigerode heeft een middeleeuws historisch stadscentrum met een bonte verzameling aan vakwerkhuizen en smalle straatjes en veel kleine leuke winkeltjes. In de stad Quedlinburg staan op het historische marktplein het mooie raadhuis en de kerk. In het oude stadsgedeelte bevinden zich zo’n 1300 vakwerkhuizen waarin romantiek en geschiedenis zich hebben afgespeeld. Natuurlijk heeft dit centrum tal van leuke kleine winkeltjes, terrassen en interessante musea, zoals het speelgoedmuseum, het vakwerkmuseum en het glasblazerij museum. Goslar Marktplatz © Stefan Schiefer Quelle Goslar Marketing GmbH.jpgVanaf de Markt is de Schlossberg goed te zien en via smalle straatjes met kinderkopjes te bereiken voor een bezoek. Op deze berg bevindt zich de burcht met museum en de St. Servatiuskerk. De hele binnenstad staat op de Unesco-werelderfgoedlijst.
Daarna gaan we naar het plaatsje Derenburg, waar we de Glasfabriek Harzkristall bezoeken, waar men nog met de mond glasblaast in het teken van Brockenheksen. Bisschopsstad Halberstadt is de laatste plaats die we aandoen met zijn meer dan 1000-jarige oude dom St. Stephanus. De dom heeft een prachtige gotische kathedralenarchitectuur met wereldberoemde domschatten. Via de bekende Hexentansplatz gaat de reis naar het dal van met het gereconstrueerde Harzer Bergtheater, een van de oudste natuurtheaters van Duitsland. ’s Avonds is er een diner in het hotel.

Dag 3: Harz - Excursie Rosarium Sangerhausen en BrockenRosarium Sangerhausen © Europa Rosarium.jpg

Op deze dag brengen we een bezoek aan de rozentuin in Sangerhausen met meer dan 8700 verschillende rozensoorten. Natuurlijk is dit park alleen een must in de periode dat de rozen bloeien. De geur van de vele rozen zal bij velen een prettig gevoel opwekken, maar ook een lust voor het oog voor degene die van bloemen houden. Vele mensen maken hier gigantisch veel foto’s maar helaas zonder geur.
Na dit bezoek gaan we naar het station van Wernigerode, om daar met de Brocken-smalspoorlijn in een historisch treinstel getrokken door een stoomlocomotief door het natuurgebied naar de 1125 meter hoge top van de Brocken te gaan.

Dag 4: Harz - Goslar - Nederland

De laatste dag bezoeken we eerst de keizerlijke stad Goslar. Hier maken we een wandeling door de oude middeleeuwse stad met zijn Kaiserpfalz en Marktplatz met zijn bronnen met daarboven een Rijksadelaar – het symbool van de stad – en het historische raadhuis. Bijzonder is ook de Markt-kerk met zijn twee verschillende torens. Doordat de torens in verschillende tijdperken zijn gebouwd, hebben ze een heel ander uiterlijk gekregen. Ook de vele andere oude kerken en vakwerkhuizen in dit stadje zijn de moeite van het bekijken waard. Aansluitend gaan we vanuit Goslar richting huis.

 

VOORBEELDPROGRAMMA 4-DAAGSE reis Harz in het teken van stoom

Dag 1: Nederland - Harz

Aankomst bij het hotel en dan een bezichtiging van een spoor- en speelgoedmuseum. Een driegangendiner met muzikaal middeleeuws programma.

Dag 2: Harz - excursie Harzer SchmalspurbahnHarzer Schmalspur Bahnen © HSB.jpg

Na het ontbijt een tocht met een stoomtrein van de Harzer Schmalspurbahn. Na de lunch een bezichtiging van de werkplaats van die spoorbaan dat nog dateert uit 1927. Men kan over de schouder van de werklui meekijken en vragen stellen over hun technische werk aan die fascinerende locs.
Daarna terug naar het hotel voor het diner.

Dag 3: Harz - excursie omgeving

Na het ontbijt een bezoek aan een werkplaats van historische trams. Na de lunch een bezichtiging van Köhlerei waar op traditionele wijze de verkoling van het hout te zien is. Dit is een voor Duitsland uniek museum waar men een goede indruk krijgt hoe het in zijn werk ging en gaat, maar ook het leven en werken van de arbeiders komt hier aan de orde.
Aansluitend het avondeten in een brouwerij en vooraf een rondleiding door de brouwerij van “zwartbier”. Daar komt er dan een nachtwacht die dan de groep naar het hotel brengt en tijdens zijn rondleiding vertelt hij vele anekdotes uit zijn leven en de stad.

Dag 4: Harz - Nederland

Na het ontbijt vertrek naar huis. De reis is eventueel af te sluiten met een toer door de Harz.

 

Voor een wintersportweekend zijn er verschillende mogelijkheden en neemt u daarvoor gerust contact met ons op en wij informeren u verder.

Bovenstaande programma's zijn slechts voorbeelden van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.