Praag-Budapest-Wenen

De steden Praag, Budapest en Wenen hebben veel gemeen, zoals de bloeiperiode waarin de vele historische gebouwen zijn ontstaan. Het verschil is tijdens deze reis goed te zien, al lijken ze op het eerste gezicht veel met elkaar gemeen te hebben.

Voorbeeldprogramma 10-daagse reis Praag-Budapest-Wenen

Dag 1: Nederland - Praag

Het vertrek is vroeg in de morgen uit Nederland en de aankomst in Praag is in het begin van de avond.Praha - Pražské mosty přes Vltavu © Lubomír Stiburek.jpg

Dag 2: Praag

Vanmorgen maken we onder leiding van een gids een stadswandeling door de oude stad met de wereldberoemde astronomische klok, de Karelsbrug en de Joodse Wijk. 's Middags is er voor belangstellenden een excursie naar Terezin. Daar bezoeken we een oude staatsgevangenis, die tijdens de bezettingsperiode gebruikt is als concentratiekamp. Dit was een doorgangskamp van Tsjechische Joden en zigeuners naar de Duitse vernietigingskampen.
Vanavond kunt u met de chauffeur naar het grote waterorgel, waar wel zo'n 100 fonteinen op de maat van de muziek met veel lichteffecten u een prachtig schouwspel geven.

Praha - Staroměstské náměsti © Lubomír Stiburek.jpgDag 3: Praag

De chauffeur brengt u 's morgens naar de burcht voor een wandeling onder leiding een gids. U brengt daar een bezoek aan het Gouden Laantje en de St. Vitus-kathedraal. In de burcht bevindt zich ook de Vladislav-hal. In deze hal is Vaclav Havel beëdigd tot president van de Tsjechische Republiek.
De middag kunt u besteden om te gaan winkelen of een museum te bezoeken. In de avond wordt een diner met folkloristische dans en sfeervolle muziek georganiseerd.

Dag 4: Praag - Bratislava - Budapest

Vandaag verlaten we Praag en reizen via Bratislava naar Budapest om daar aan het begin van de avond te arriveren.

Dag 5: Budapest

Na het ontbijt maken we onder leiding van een gids een uitgebreide stadsrondrit door Budapest en zo komt u dan door de Burchtwijk (Várhegy), met zijn aardige straatjes vol fraaie en kleurrijke woningen, bij het Budavári palota (burchtpaleis), het Vissersbastion en de Matthiaskerk. Vandaar brengt de gids u via het Heldenplein, de Stephansdom, de Markthallen, het Parlementsgebouw over het Margarita-eiland en de kettingbrug uiteindelijk bij de Citadel op de Gellértberg. De Citadel biedt u een prachtig uitzicht over de stad.
Na deze rondrit gaat u op eigen gelegenheid lunchen en aansluitend maakt u een etalagetocht met een inkoopboemel door het voetgangersgebied.
Vanavond serveert men u het diner tijdens een grote folkloreshow met Hongaarse specialiteiten bij zigeunermuziek.Chieftain-Tower-Fishermans Bastion Buda Castle Budapest © Eric Hamon.jpg

Dag 6: Budapest

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het Parlementsgebouw en aansluitend wandelt u met de gids door het oude Pest. Tijdens deze wandeling komt u langs de Kettingbrug, de oudste kerk van Pest met Romeinse opgravingen, het Bevrijdingsplein, de Universiteit, het Nationaal Museum en de Centrale Markthal.
Na de lunch kunt u de rest van de tijd zelf invullen door nog eens rond te wandelen of nog een museum bezoeken.
Na het diner brengt u een bezoek aan het variétéprogramma in Maxim.

Dag 7: Budapest - Wenen

Nadat u van het ontbijtbuffet heeft genoten aanvaardt u reis naar Wenen. Na aankomst in de Oostenrijkse hoofdstad maakt u een uitgebreide stadstour langs de bekendste bezienswaardigheden, zoals de Staatsoper, Volksoper, Hofburg, Prater en vele andere historische gebouwen. Een bezoek aan de Kaisergruft (met alle graftomben van de Habsburgers) en de Augustinuskerk, waar men vele harten van de Habsburgers bewaart, ontbreekt uiteraard ook niet in de rondrit.

Gartenstatuen Schloss Schoenbrunn SKB © Alexander Eugen Koller.jpgDag 8: Wenen

Na het ontbijt brengen wij u naar Schloss Schönbrunn met zijn prachtige tuinen. Dit kasteel is bekend als het kasteel van de keizerin Sisi.
Hier kunt u de rondleiding door het kasteel meemaken o.l.v. een gids en aansluitend door de tuinen wandelen naar het hoger gelegen uitzichtpunt de Gloriëtte om vandaar een mooi overzicht over de tuinen, het slot en de stad te hebben.
Na dit bezoek gaat u naar het centrum terug om daar nog eens vrij rond te kijken of een museum te bezoeken.
Na het diner brengt u een bezoek aan de Volks- of Wurstelprater, een reusachtige permanente kermis. De bekendste attractie is ongetwijfeld het reuzenrad. Dit Wiener Riesenrad is 65 meter hoog en van dat punt heeft u een prachtig overzicht over de stad, de Donau en de uitlopers van het Wienerwald. Verder zijn hier tal van spookhuizen, achtbanen, schiettenten, bioscopen, goktenten en eet- en drinkhuisjes.

Dag 9​​​​​​​: Wenen - Salzburg

Na het ontbijt verlaat u Wenen om de terugreis te aanvaarden. Wij stoppen in Salzburg waar u onder leiding van een gids Stadt Salzburg  © Tourismus Salzburg GmbH.jpg​​​​​​​de "Mozart-führung" meemaakt. Tijdens deze wandeling wordt u Salzburg getoond zoals het er al aan het eind van de 18e eeuw uitzag. De gids brengt u langs de barokke fonteinen op het plein voor de "Residenz". In dit gebouw dirigeerde Mozart eens zijn divertimento en symfonieën en hier vond ook de première van zijn eerste opera plaats. U komt vervolgens bij de Dom, waar Mozart werd gedoopt en op het orgel speelde. Aansluitend loopt u naar zijn geboortehuis in de Getreidegasse. U komt ook langs zijn latere woonhuis, het Tanzmeisterhaus. Aan de huizen waar hij heeft geleefd, kunt u zien dat hij in zijn tijd niet zo gewaardeerd werd als tegen­woordig. De Salzburgers, maar ook de Wieners, hebben hun mening over de geniale componist later grondig herzien.
Aansluitend aan dit bezoek rijden we verder naar de omgeving van Neurenberg om daar te overnachten.

Dag 10: Salzburg - Nederland

Tijdens deze laatste reisdag nemen we de kortste route naar Nederland, waar we aan het eind van de middag weer aankomen.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.