Vogezen en Straatsburg

De Franse Vogezen vormt een onderdeel van het gebied Elzas/Lotha­ringen en is rijk aan natuur. We komen er dalmeren, Strassbourg Maisons a colombages Reflets Petite France © Sarah Sergent.jpgrotspartijen, riviertjes en uitgestrekte bossen tegen. In dit afwisselende landschap vinden we fraaie kathedralen en kerken met het zo karakteristieke roodgele zandsteen uit de Vogezen. Dit gebied is van oudsher een twistappel tussen Duitsland en Frankrijk. Sinds 1871 zijn de Vogezen weer Frans, maar de Duitse invloed is er nog onmiskenbaar: de bevolking spreekt overwegend met een Duits-dialect en ook de oudere huizen hebben een Duitse invloed.

Een schitterende weg is de Route des Crêtes, die over bergkammen, passen en langs stuwmeren van de Vogezen voert. De Grand Ballon is 1424 meter en is daarmee de hoogste top in deze omgeving. Vanaf deze top kan men bij helder weer de Alpen zien. De Route des Crêtes is 83 kilometer lang en is door het Franse leger in de Eerste Wereldoor­log uit strategische overwegingen aangelegd.

Straatsburg, de oude Duitse stad met de typische Franse invloe­den, is nu definitief een Europese hoofdstad geworden. Het is een prachtige middeleeuwse stad met in haar directe omgeving de uitgestrekte wijngaarden en pittoreske wijndorpjes, maar ook de staalindustrie van Lotharingen.

VOORBEELD PROGRAMMA 5-DAAGSE VOGEZEN EN STRAATSBURG

Dag 1: Nederland – StraatsburgStraatsburg Cathedrale facade © Christophe Hamm.jpg

We rijden via Luxemburg en Metz naar Straatsburg voor de over­nachting en kunnen dan nog de eerste avond de stad verkennen.

Dag 2: Staatsburg en Colmar

Om Straatsburg te leren kennen, beginnen we met de stadswandeling "La belle Européenne". We starten natuurlijk bij het monumentale pronkstuk van Straatsburg, de kathedraal Notre-Dame. In een periode van ongeveer drie eeuwen bouwden de vooraanstaande bouwmees­ters uit Frankrijk en de Rijnstreek dit machtige bouwwerk in Romaanse en Gotische stijl. Aan de zijkant van de kathedraal ligt de Place du Château met het weelderige Palais Rohan aan de oevers van de III. Via Place Gutenberg komen we bij de Gotische hallen­kerk l'Eglise Saint-Thomas. In het pittoreske "La Petite France" vinden we tussen "de armen van de III" de vakwerkhuizen en gezellige straatjes van deze oude leerlooierswijk. We beslui­ten de wandeling met een prachtig panorama vanaf "Barrage Vau­ban".

Colmar - Little Venice © Visit Colmar.jpgNa de lunchpauze kunnen we een bezoek brengen aan Colmar: de derde stad in de Elzas. Deze stad is vooral bekend om zijn wijn, maar ook om zijn zeer vele vakwerkhuizen in het historische centrum uit de middeleeuwen en het renaissance tijdperk. Het mooiste bouwwerk is misschien wel het opmerkelijke Maison Pfister uit 1537 met een smalle traptoren met een klokvormig dak. Het grootste gedeelte aan de buitenkant is beschilderd met allerlei personen zoals Duitse keizers, evangelisten en andere kerkelijke personen.

Dag 3: Staatsburg – Sessenheim – Soufflenheim – Betschdorf – Wissembourg – Straatsburg

Vandaag verlaten we Straatsburg en rijden eerst naar Sessenheim. Daar bevind zich een Goethe-monument, die we gaan bezichtigen. Vervolgens rijden we verder naar Soufflenheim om daar een keramiekfabriek te bezoeken. In het plaatsje Betschdorf houden we onze lunchpauze. Betschdorf ligt aan de Route van de Schilders ofwel de "Route des Villages Pittoresques". Hier volgen we de weg naar Wissembourg. De kerk St. Pierre et Paul in Wissembourg is na de Straatsburgse Münster de grootste kerk van de Elzas. Via Niederbronn-les-Bains, het belangrijkste thermaalbad van de Elzas, en Haguenau rijden we weer terug naar Straatsburg voor de overnachting.

Dag 4: Route du Vin d’AlsaceElzas vignes © Visit Alsace.jpg

Ook deze dag verlaten we Straatsburg en gaan we de Route du Vin d'Alsace. De Elze wijnstraat is zo'n 120 kilometer lang en slingert zich als een lint door de Vogezen. We rijden eerst naar Molsheim naar de wijngaard van Henri Kaes. Het programma begint met een ca. 1 uur durende rondrit met een paardekoets door de wijnberg. Aansluitend bezichtigen we de boerderij en het bezoek eindigt met wijnproeven in de wijnkelder. We vervolgen onze route om aan het begin van de avond weer in Straatsburg te arriveren.

Cour europeenne des droits de l'Homme (Architect Richard Rogers) © Philippe de Rexel.jpgDag 5: Staatsburg – Nederland

Vanuit Straatsburg nemen we de kortste route weer naar huis. We nemen uiteraard een andere route terug om verveling van de toch wel lange reis te voorkomen.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.