Praag

Praha - Malostranská mostecká věž © Lubomír Stiburek.jpgDe hoofdstad van Tsjechië, Praag, wordt ook wel de "Gouden Stad" genoemd. De grote bloeiperiode lag voor Praag, Budapest en Wenen in de 17e en 18e eeuw. In Budapest en Praag is de tijd stil blijven staan, maar Wenen is de tijd wel door blij­ven gaan. Doordat de stad weinig te lijden heeft gehad van oorlogen zijn er in Praag veel monumen­tale gebou­wen blijven staan, waarvan velen zeer goed zijn onderhouden, echter sommi­gen verkeren in een slechte staat. Na de politieke omwenteling in november 1989 is er veel veranderd. De mensen zijn vrijer gewor­den en uiten zich gemak­ke­lijk.

In de binnenstad komen er steeds meer winkels, terrasjes en discotheken bij en Praag ontwikkelt zich steeds verder tot een moderne Europese hoofdstad.

Voorbeeldprogramma 5-daagse reis Praag

Dag 1: Nederland - Praag

Vandaag staat het vertrek vanuit Nederland vroeg gepland en nemen de kortste route naar Praag.

Dag 2: Praag

Het bezoek aan Praag begint vandaag met een wandeling door de Oude Stad (Staré Mesto) en de Joodse Wijk (Josefov) o.l.v. een Praagse gids. De gidsPraha - Orloj © CzechTourism.jpg begint op het Staromestské Námesti met het stad­huis, het Goltz-Kinsky paleis en de Tyn-kerk. Dit plein is samen met de burcht de meest historische plaats in Praag. Direct naast het stadhuis is het renaissance-gebouw "U Minuty" (op de minuut), waaraan de bekende astronomische klok is beves­tigd. De gids neemt de groep mee via een aantal plei­nen met histori­sche gebouwen naar de Karels­brug. Op deze uit 1357 daterende brug staan 30 beeldengroepen. Na deze prachti­ge brug gaat de gids verder door de Joodse Wijk, met vele synagogen en een Joodse begraaf­plaats, naar de Námesti Repu­bliky waar de Kruittoren staat. Uiteraard bezoekt men het bekendste plein van Praag, Vacklavsky Namesti. Tijdens deze wandeling kan men nog het middeleeuwse stadspatroon van Praag herkennen.
Na de lunchpauze gaat de chauffeur naar Terezin (Theresien­stadt) om daar een bezoek te brengen aan een oude staatsgevan­genis, die in de bezettingstijd door de Duitsers als concen­tratiekamp dienst deed. Vanuit dit doorgangskamp werden Joden en Zigeuners uit Tsjechië en Slowakije naar de vernietingskampen in Duitsland en Polen getransporteerd.
Aangekomen in Praag kan men deze dag afsluiten met een boot­tocht over de Vltava (Moldou) met aan boord muziek en een smaakvol diner.

Dag 3: Praag - excursie Boheems ParadijsPrachovske Skaly © Foto Podobsky - Cesky Raj Geopark.jpg

Tijdens deze dag verlaten we met de touringcar Praag om naar het Boheems Paradijs te gaan. In deze uitloper van de Tatra treft men door erosie gevormde kalkrotsformaties aan. Over een uitgezette route lopen we door soms nauwe kloven omhoog en dan weer omlaag. Alleen een paar stevige schoenen en een dosis enthousiasme maken deze wandeling tot een onvergetelijke excur­sie. Van de vele groepen die wij al naar dit gebied hebben gebracht, was de reactie alleen maar positief en er waren er zelfs bij die het over een survival hadden. Gevaarlijk is het er niet, want waar nodig is een hekwerk aanwezig.
Deze avond gebruiken we om naar een discotheek of een theater te gaan.

Dag 4: Praag

Vanmorgen maken we de tweede wandeling en wel door de Praagse Burcht met een bezoek aan de St. Vitus-kathedraal en het Gouden Laantje. De St. Vitus is de grootste kerk van Praag en het mausoleum van de koningen van Bohemen.
Ook de Vladislav Hal is in de burcht gevestigd en hier vinden de belangrijkste nationale gebeurte­nissen plaats. Het laatstePraha - Pražské mosty přes Vltavu © Lubomír Stiburek.jpg grote feit was de beëdiging van de ex-dissident Vaclav Havel tot president van de republiek Tsjecho-Slowakije. Het Gouden Laantje is een rij kleine huisjes uit 1597, waar veel handwerkslieden een winkeltje of werkplaats hebben. Uiteraard zijn binnen de Burcht nog veel meer bezienswaardige gebouwen te zien.
De middag kan men besteden voor het kopen van souvenirs of om naar het 14e-eeuwse Kasteel Karlstejn te gaan. Dit prachti­ge kasteel staat op een berg en is in de loop der tijden vele malen belegerd. Een bezoek aan deze burcht is voor de deelne­mers een echte, zij het vermoeiende, belevenis. Hieraan kan een bezoek aan de karstgrot­ten van Konep­ruské gekoppeld worden. Naast de vele stalagmieten en stalactieten hebben de archeologen niet alleen resten van de prehistorische mens uit het Stenen tijdperk (70.000 jaar geleden) gevonden, maar ook een valsmunte­rij uit 1460.
Het bezoek aan Praag kan worden afgesloten met een diner en folkloristische live muziek.

Dag 5: Praag - Nederland

Voor de terugreis nemen we de kortste route van Praag naar Nederland.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.