Rondreis Polen

Deze reis gaat langs de hoogtepunten van Polen en geeft een goede indruk van de cultuur en natuur van het land. De hoogtepunten van deze reis zijn Warschau, Krakow, Gdansk en Auschwitz. Na de omwenteling begin jaren 90 is er veel veranderd in het land. Veel steden zijn weer in oude luister hersteld, want de Tweede Wereldoorlog had hier flinke sporen achtergelaten. Men zal in deze reis heel veel indrukken opdoen en die men niet snel zal vergeten.

VOORBEELDPROGRAMMA 10-DAAGSE Polen

Dag 1: Nederland - Berlijn

Vandaag gaan we vanuit Nederland naar Berlijn om daar de eerste nacht door te brengen. Hier kunnen we bij aankomst een korte stadstour maken en de avond is naar eigen idee in te vullen.

Dag 2: Berlijn - Gdansk

Na het ontbijt wordt de reis vervolgt via Frankfurt aan de Oder, om door te reizen naar Poznan. Aan de westzijde van de binnenstad stappen we uit de touringcar, om dan lopend naar de oostzijde van het historisch deel te gaan en dan weer in de touringcar te stappen. De route gaat dan verder naar Gdansk.

Dag 3: Gdansk Gdynia Harbour Gdansk © VisitPolandDMC.jpg

Vandaag blijven we in Gdansk en maken we een tour, door de door de oorlog flink vernielde stad en bezoeken de liefdevolle wederopgebouwde binnenstad. We komen langs de Danziger Havenkraan, het herkenningsteken van de stad, het stadhuis en de Maria-kerk. Doordat deze stad een Hanzestad is zijn er zeer veel Nederlandse invloeden te herkennen. In de haven ligt een driemaster, die men het Piratenschip noemt en waarmee een 2 uur durende tocht kan worden gemaakt met muziek en diner. Velen zullen zich ook de naam Lech Walesa herinneren, de havenarbeider die de onafhankelijke vakbond Solidarnosc oprichtte en het verzet van de havenarbeiders tegen het communisme leidde. De oude historische binnenstad is ook leuk toeven en winkeltjes en terrasjes zijn te bezoeken.

Dag 4: Gdansk - Warschau

Na het ontbijt rijden we naar de Poolse hoofdstad Warschau, de grootste stad van het land met circa 2 miljoen inwoners. De historisch binnenstad is in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest en aan de hand van tekeningen, foto’s en schilderijen weer in zijn oude glorie hersteld. De oude binnenstad Old Town Warsaw © VisitPolandDMC.jpgbruist weer van het leven met vele restaurants, winkeltjes en toeristen.

Dag 5: Warschau

Vandaag maken we een stadstour onder leiding van een gids. Hierbij wordt de binnenstad bezocht, met het Oude Marktplein en zijn smalle straatjes, misschien wel het mooiste gedeelte van de stad, het Slotplein met het Koninklijk Paleis. Maar ook vele andere paleizen en parken die de stad bezit, worden tijdens de rondrit gepasseerd. De rest van de dag kan men gaan winkelen of een terrasje pakken in de oude stad.

Dag 6: Warschau - Jasna Gora - Krakow

We vertrekken vroeg vanuit het hotel richting Krakow en bezoeken eerst het Paulineklooster in Jasna Gora. Dit klooster werd lang gezien als één van de rijkste kerken in Centraal Europa. Het klooster is al vanaf de eerste helft van de 15e eeuw een bedevaartsoord. Het belangrijkste doel van de bedevaartgangers is de icoon van Zwarte Madonna van Czestochowa, dat sinds 1384 in dit klooster aanwezig is. Dit schilderij wordt gezien als de beschermer van het klooster en heeft succesvol diverse aanvallen doorstaan, maar werd ook gezien als de aanstichter van een overwinning tegen de Zweden in de periode dat Krakow nog de hoofdstad van Polen was.
Na dit bezoek reizen we verder naar Krakow, misschien wel de mooiste stad van Polen. De avond kan worden benut voor een bezoek aan de binnenstad met de Wawel.

Dag 7: Krakow

Vandaag maken we, onder leiding van een gids, een wandeling door het historisch centrum en komen dan op de Grote MarktKrakow Wawel Kathedraal © VisitPolandDMC.jpg en ook de Kleine Markt (de mooiste marktpleinen van Europa). Rondom de pleinen staan diverse kerken en de Raadhuistoren en de Lakenhal. Daarna wordt de Wawel met de Wawel-kathedraal en het kasteel aangedaan. Maar ook krijgt de oude Joodse wijk aandacht, evenals enkele musea.
De middag kan worden besteed aan winkelen of een bezoek aan de zoutmijn even buiten Krakow. De mijn is één van de oudste ter wereld en het winnen van het zout gebeurt onder de grond. De gangen zijn in totaal 300 kilometer lang en de bezoekers gaan naar een diepte van circa 320 meter. Er is een grote hal onder de grond en daarvandaan lijdt er een route van ca. 3,5 kilometer langs historische en mythische figuren, uit zout gehouwen. Verder is er een groot ondergronds meer, een kapel en ook kan men zien aan de hand van oude werktuigen hoe vroeger zout werd gewonnen.
De dag kan worden af gesloten met een folkloristische avond met diner.

Dag 8: Krakow - excursie Auschwitz

Na het ontbijt gaan we weer verder richting het westen en bezoeken het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Daar wacht een gids ons op om een rondleiding te geven door dit indrukwekkende complex. Degene die denken daar niet tegen te kunnen, want het heeft wel een impact op je gestel, blijven in de touringcar bij de chauffeur. Na dit bezoek gaan we verder naar Wroclaw, de vierde stad van Polen. In deze stad kunnen we het raadhuis op de Grote Ring bewonderen met daaromheen de gevels van patriciërshuizen langs het marktplein. Het koninklijke slot, de Johannes-kathedraal en enkele andere mooie kerken, gebouwen en parken maken deze stad erg bijzonder.

Dag 9: Krakow - Magdeburg

Nadat we het hotel hebben verlaten gaan we richting de grens en overnachten in Magdeburg.

Dag 10: Magdeburg - Nederland

Na een korte stadstour door de oude stad langs onder andere de Dom van Magdeburg en andere mooie gebouwen rijden we verder naar Nederland.

 

Bovenstaand programma is slechts een voorbeeld van wat wij kunnen bieden. In overleg met u maken wij altijd een programma, dat op uw wensen is afgestemd.